Fascia Release Therapie
Tegen verstrakkingen en blokkades
Het fysieke lichaam van een paard kan om verschillende redenen last hebben van verstrakkingen en blokkades. Deze verstrakkingen en blokkades veroorzaken ongemak, mentale spanning en vaak ook pijn. Restricties in het lichaam zorgen ervoor dat het paard niet optimaal kan bewegen in de training of belemmeren het paard in het dagelijks leven.
Blokkades en verstrakkingen zijn soms lastig te ontdekken, want ze geven vaak niet direct een zichtbare kreupelheid. Omdat paarden als prooidier van nature geen ongemak of pijn willen laten zien zijn ze meesters in compenseren. Op het moment dat wij de bewegingsbeperking of de gedragsverandering bij het paard opmerken is het paard vaak al een langere tijd aan het compenseren. Helaas betekent dit meestal ook dat er inmiddels een opeenstapeling van restricties en blokkades is ontstaan en is het mijn taak als behandelaar om deze te ontrafelen om bij de kern van het probleem te komen. Een ‘quick fix’ is zelden effectief bij paarden. En dan komt het ook nog wel eens voor dat je na het oplossen van verstrakkingen en blokkades uitkomt op een door het paard verborgen gehouden kreupelheid, bijvoorbeeld door een peesblessure of artrose. Dit is even schrikken, want het paard loopt dan juist slechter na een aantal behandelingen. Maar je bent dan wel bij de kern van het probleem gekomen en je kan naar de juiste oplossing gaan zoeken.
Fascia release therapie voor betere beweging
Voor het oplossen van restricties en blokkades in een paardenlijf gebruik ik verschillende technieken. Fascia Release Therapie is daarvan de voornaamste. Fascia zijn bindweefselstructuren die in het hele lichaam terug te vinden zijn. Alle organen, spieren, pezen, botten en gewrichten worden omgeven door een netwerk van fascieweefsel. Dit geeft structuur en stevigheid aan het lichaam en biedt bescherming bij trauma. Door het losmaken van de fascia komt er weer bewegingsvrijheid in het hele lichaam van het paard, spieren en gewrichten krijgen weer de ruimte die ze nodig hebben. Het is over het algemeen een hele zachte techniek, waarbij ik altijd let op wat het paard wel of niet aankan of toe wil laten. Dat gezegd hebbende is het vaak echt geen prettig gevoel zolang de fascia nog heel strak zijn, dus is het mijn taak om bij weerstand van het paard, met respect voor het paard, wel door te gaan zodat hij kan ervaren dat losse fascia echt veel fijner voelen.
Naast technieken voor fascia release therapie maak ik ook gebruik van cranio sacraal therapie en acupressuur, afhankelijk van wat het paard nodig heeft.
Meer weten over fascia?
Luister deze podcast over fascia van Karin Leibbrandt.